Hybride app

Hybride app ontwikkeling

Je hebt een idee voor een app, maar je wilt dat deze app op zowel iOS als Android werkt , dan is een hybride app de oplossing. Met een hybride app kan je immers met dezelfde codebase een app laten maken voor Android en iOS. Onze experts weten alles van app ontwikkeling en ook de ontwikkeling van een hybride app wij hebben meerdere bedrijven voorzien van effectieve hybride apps waar zij investeringen en meer hebben weten te behalen. Daarom zijn wij de app ontwikkelaar voor een hybride app.

Hybride app

Wat is een hybride app?

Een hybride app zorgt ervoor dat je met een codebase twee apps kan maken, namelijk voor iOS en Android. Hierdoor is een hybride app de ideale oplossing wanneer je een duurzame start wil maken voor jouw bedrijf. Een native app mag misschien iets sneller zijn maar de baten van een hybride app zijn vaak veel interessanter voor een bedrijf.

Kortere ontwikkeltijd

Een hybride app zorgt ervoor dat jouw app idee een kortere ontwikkeltijd heeft vanwege het feit dat je met een codebase twee apps kan maken. Hierdoor is het testen en ontwikkelen een stuk eenvoudiger een daardoor sneller. Hiermee wordt de ontwikkeltijd van een app bijna gehalveerd! Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor hybride app ontwikkeling omdat het simpelweg de helft van de tijd kan schelen.

Hybride app

De voordelen van een hybride app

Hybride apps hoeven niet afzonderlijk ontwikkeld te worden voor de verschillende besturingssystemen, wat zorgt voor een vereenvoudiging van het proces. Dezelfde codebase wordt gebruikt voor Android en iOS, wat leidt tot een kortere ontwikkeltijd waarbij elementen hergebruikt kunnen worden. Dit levert veel tijdswinst op, waardoor het app-ontwikkelingsproces sneller klaar is. Snel ontwikkelen in minder tijd betekent ook lagere app ontwikkelingskosten voor de opdrachtgever. Daarbij komt dat de tijd tot het moment dat je product beschikbaar is op de diverse app stores aanzienlijk korter wordt. Wat betekent dat jouw idee of product sneller in de markt gezet kan worden.

De voordelen

  • Hybride app ontwikkeling brengt veel voordelen met zich mee. Hieronder is een opsomming te vinden van de voordelen.
  • Een snellere app ontwikkeltraject door een codebase.
  • Lagere kosten door tegelijktijd een app te maken voor iOS en Android.
  • Veel herbruikbare code door dezelfde codebase.
  • Sommige frameworks kunnen toegepast worden voor web ontwikkeling hierdoor kan je dus twee mobiele apps maken maar ook een webapp.
  • Je kan native functionaliteiten gebruiken zoals bijvoorbeeld GPS, camera en meer.

De nadelen

  • Ze zijn minder snel dan native apps.
  • Ze zijn vergeleken met webapps net iets moeilijker om te maken.
  • Het publiceren van van een web app is net wat makkelijker.

Lage onderhoudskosten

Met een app die gebruikmaakt van een gedeelde codebase, hoef je je code slechts één keer te schrijven. Dit betekent dat je niet telkens opnieuw dezelfde code hoeft te ontwikkelen voor verschillende toepassingen. Of je nu een nieuwe app wilt lanceren of extra functies aan je bestaande app wilt toevoegen, de code is al beschikbaar en kan eenvoudig worden aangepast. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de inspanningen die nodig zijn om je app up-to-date te houden.

Het voordeel van deze aanpak is dat je in feite twee keer minder werk hebt. In plaats van de code te dupliceren en aan te passen voor verschillende platforms, focus je op één codebase die op meerdere platforms kan draaien. Hierdoor kun je je tijd en middelen efficiënter besteden aan andere aspecten van app-ontwikkeling, zoals het verbeteren van de gebruikerservaring of het implementeren van nieuwe functies.

Bovendien wordt het toevoegen van nieuwe functies of het wijzigen van bestaande code een moeiteloos proces, aangezien de broncode al beschikbaar is. Dit vereenvoudigt het onderhoud en zorgt ervoor dat je snel kunt reageren op veranderende behoeften en markteisen. In wezen biedt het gebruik van een gedeelde codebase een solide basis voor de ontwikkeling en groei van je app, met aanzienlijk minder inspanning en complexiteit.

Makkelijk te testen

Een app met een gedeelde codebase vergemakkelijkt het testen aanzienlijk. Omdat de code over meerdere platforms wordt gedeeld, kunnen dezelfde testcases worden toegepast voor alle versies van de app. Dit leidt tot een uniforme testomgeving en versnelt het detectieproces van eventuele bugs of problemen. Bovendien maakt dit parallel testen mogelijk, waardoor de ontwikkelingscyclus wordt versneld en kosten worden bespaard. Het behoud van een consistente gebruikerservaring wordt ook vereenvoudigd, aangezien de app op alle platforms dezelfde codebasis deelt. Dit alles draagt bij aan een efficiënter en kosteneffectiever testproces.

Voorbeelden van een hybride app

Een bekend voorbeeld van een hybride app is Facebook maar ook de Instagram app Meta heeft een bekend framework gemaakt dat React Native heet. Dit framework kan gemakkelijk gebruikt worden om hybride apps te maken. Het is dus best wel normaal dat een hybride app een goede keuze is voor het laten maken van een app vanwege de snelheid en de aanzienlijk lagere kosten. Hieronder staan voorbeelden van hybride apps:

  • Microsoft Office
  • Microsoft Teams
  • Facebook
  • Instagram
  • PlayStation App
  • Amazon Alexa

Hybride app

Hierboven is een voorbeeld te zien van een app die wij hebben gemaakt. Met deze app kunnen vissers veiliger vissen in Vlaanderen vanwege slimme content en het slimme CMS wat erachter zit. Deze app is met dezelfde codebase gemaakt voor zowel iOS als Android. Hierdoor hebben wij de Previs app inplaats van een ontwikkeltraject van 3 maanden kunnen versnellen naar een traject van een maand. Wat dus een aanzienlijke kostenbesparing met zich mee bracht.

Een hybride app laten maken

We weten nu dat hybride apps veel kunnen betekenen in het ontwikkelen van een app. Echter zijn er verschillende manieren hoe dit gedaan kan worden. Er leiden namelijk meerdere wegen naar Rome en datzelfde geldt ook zeker voor het laten maken van hybride apps.

Frameworks waar je een hybride app mee kan maken

Er zijn verschillende bedrijven die nadenken over de meest efficiënte manier om applicaties te ontwikkelen. Er worden verschillende frameworks gebruikt om deze ontwikkeling mogelijk te maken, en elk framework kent zowel voordelen als nadelen. Het is daarom belangrijk om de verschillende opties te bekijken voordat je kiest voor een bepaalde ontwikkelingsstrategie. Factoren zoals de kennis binnen jouw bedrijf zijn erg belangrijk maar ook het budget, zo kunnen developers die bepaalde frameworks gebruiken erg schaars zijn. Daarom is het ook verstandig op een app te laten maken door een bureau die deze kennis al bezit.

React Native

React Native is een framework van Meta dat wordt gebruikt door verschillende grote apps zoals Facebook en Microsoft Teams. Met React Native is het mogelijk om met om React code native componenten van een mobiele telefoon aan te spreken zoals de camera. De code die je schrijft in React Native is React code en JSX, de ontwikkelaar heeft de keuze om daarnaast gebruik te maken van Javscript of Typescript. De code die je schrijft in React Native wordt vervolgens via de "JavaScript bridge" vertaald naar native code van zowel iOS en Android. React Native is daardoor een bekende en goede keuze om toe te passen als je jouw app wil laten maken.

Flutter

Flutter is een framework van Google wat met de jaren steeds populairder wordt. De taal die wordt gebruikt is Dart, dat lijkt een beetje op de programmeer taal Java en is een erg object georiënteerd (OOP). Omdat Flutter van Google komt is het ook niet gek dat het graag Material Design toepast in het framework, dat kan voor sommige programmeurs als vervelend worden ervaren maar Flutter geeft wel de mogelijkheid om alle componenten (widgets) te veranderen. Daarnaast geeft Flutter je ook de mogelijkheid om Cupertino te gebruiken, deze widgets lijken allemaal op de iOS componenten. De code die je schrijft wordt niet omgezet naar code die native componenten aanspreekt maar naar machine code, dit is een wat net andere aanpak dan andere framworks.

Xamarin

Xamarin is een framework van Microsoft voor het ontwikkelen van apps, dit framework gebruikt de welbekende taal van Microsoft dat C# is. Met Xamarin is het mogelijk om apps te maken voor iOS en Android met dezelfde codebase. Wederom wordt hierdoor de ontwikkeltijd van een app aanzienlijk verlaagd. Xamarin is een populaire keuze wanneer je een C# team hebt dat ook een mobiele app moet gaan ontwikkelen.

CapcitorJS

CapacitorJS is een framework waar je webapplicaties kan vertalen naar een native app. Dat doen zij door een jas om een bestaande webapp te doen oftewel een container. Dit zorgt ervoor dat je bestaande mobiel vriendelijke webapplicaties kan omzetten naar een native app. Echter moet je nog wel gebruik maken van bestaande componenten die CapcitorJS aanbiedt deze componenten zijn te gebruiken in veel frameworks zoals ReactJS en Vuejs.

Wat is de beste keuze voor jouw organisatie of bedrijf?

Wanneer je een snelle time to market belangrijk vindt en wanneer jouw app niet al te veel native componenten hoeft te gebruiken is een hybride app de juiste keuze. Native apps zijn heel erg interessant wanneer er veel complexe native componenten nodig zijn zoals de AR logica van iOS. Wanneer een MVP app van belang is, is de keuze voor een native app niet de juiste keuze omdat er dan ontwikkeld wordt voor twee systemen tegelijkertijd wat hoge kosten met zich meebrengt maar ook een lang ontwikkeltraject.

Wanneer je een beperkt budget hebt

In gevallen waarin budget beperkt is, kan het gebruik van een gedeelde codebase voor je app aanzienlijke voordelen bieden. Door code slechts eenmaal te schrijven en deze te hergebruiken op verschillende platforms, kun je kosteneffectiever ontwikkelen, efficiënter gebruikmaken van middelen, en een snellere time-to-market realiseren. Dit minimaliseert de ontwikkelingskosten en stelt je in staat om zelfs met beperkte middelen een concurrerende en goed-functionerende app te bouwen en onderhouden.

Wanneer een snelle time to market belangrijk is

Wanneer een snelle time to market van essentieel belang is, biedt het gebruik van een gedeelde codebase voor je app een strategische voorsprong. Door dezelfde code op meerdere platforms te implementeren, minimaliseer je ontwikkeltijd, versnel je de lancering en ben je in staat om je product snel in handen van gebruikers te krijgen. Dit kan cruciaal zijn om concurrentievoordeel te behalen, marktaandeel te veroveren en gebruikersfeedback te verzamelen voor verdere verbeteringen, waardoor je een voorsprong hebt op concurrenten die kiezen voor een meer tijdrovende ontwikkelingsaanpak.

Wij kunnen je helpen met jouw app

Wij bouwen al jarenlang voor verschillende bedrijven hybride apps, wij gebruiken hier zelf het React Native framework voor zodat we in een snelle tijd schaalbare apps kunnen opleveren tegen een duurzame prijs. We beginnen altijd met een vrijblijvende kennismaking waar we jouw app idee in bespreken, ook kijken we naar de kansen en nog veel meer. Vervolgens komt er een maatwerk plan van aanpak want jouw app idee is natuurlijk uniek. In het plan van aanpak komt te staan wat de werkzaamheden en de kosten zijn, we werken altijd met een vaste prijs zodat jij precies weet wat je kwijt bent wanneer je een hybride app laat maken. Neem hieronder contact met ons op door middel van het contact formulier.

* Door contact op te nemen ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy voorwaarden.

Laten we jou verder helpen

Benieuwd hoe wij jouw app idee realiseren? Of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact op en Joey zal jou zo snel mogelijk te woord staan!

Retrii Logo

© 2024 Retrii B.V. Alle rechten voorbehouden.