app_laten_maken_kosten

Dit is wat het ontwikkelen je gaat kosten

Loop je al een tijdje met een idee voor een app of ben je bezig met automatiseren?  

Waarschijnlijk kom jij veel uiteenlopende ideeën, functionaliteiten én ontwerpen tegen.  

Maar de belangrijkste vraag is: hoeveel gaat het kosten?  

Om dit inzichtelijk te maken hebben wij daarom de kostencalculator gelanceerd.

Welk platform?

app laten maken kosten

Mobiel

app ontwikkelen kosten

Web

app ontwikkelen kosten

Server

Hoe kun je inloggen?

app laten maken kosten

E-mail & wachtwoord

app laten maken kosten

Social (OAuth)

app laten maken kosten

N.v.t

Wat moet het systeem kunnen?

app laten maken kosten

Betalingen

app laten maken kosten

Camera functionaliteiten

app laten maken kosten

Formulieren

app laten maken kosten

Media (afbeeldingen, video, etc...)

app laten maken kosten

Review systeem

app laten maken kosten

Zoek en filter systeem

app ontwikkelen kosten

Beheersysteem (CMS)

app laten maken kosten

Locatie

app laten maken kosten

Meerdere talen

* Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met de privacy voorwaarden.

Ontvang als vele anderen jouw gratis prijsopgave

Vul het formulier hieronder in en wij zullen jou per mail de prijsopgave doorsturen.

App ontwikkeling is maatwerk

Het maken van een app is maatwerk. Je kan ‘m dus laten maken zoals je zelf wilt, afhankelijk van de functionaliteiten. Je kan de meest uiteenlopende functies toevoegen die de prijs verhogen, maar je krijgt altijd te maken met vier basis kostenposten:

 • Strategie
 • Ontwikkeling
 • App design
 • Onderhoud

De kosten voor ontwikkeling zijn vaak grootst, want in het programmeren van een app gaat de meeste tijd zitten. Vraag jezelf dus van begin af aan af: wat vind jij belangrijk in jouw nieuwe app? Dat is het startpunt. Vervolgens breid je dit uit aan de hand van extra onderdelen en functionaliteiten. Je hebt dus grotendeels zelf in de hand wat een applicatie jou gaat kosten!

Complexiteit en functionaliteiten

Zoals aangegeven heb je voor een groot deel in zelf in de hand wat jouw applicatie kan gaan kosten. Als je veel verschillende functionaliteiten wil kan de prijs van jouw app een stuk hoger uitvallen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn! Je kan er voor kiezen om jouw app in fases te laten bouwen, dat wil dus zeggen dat je eerst de kern van jouw app laat maken, oftewel een MVP. Een MVP is niks meer dan de basis functionaliteiten van jouw app, het is dus belangrijk om die te identificeren. Wanneer je voor een MVP kiest zal de prijs van jouw app in eerste instantie ook een stuk lager zijn. Na de MVP fase begint de door ontwikkeling en dan komen de andere functionaliteiten aanbod.

Wij zien dat als de MVP 2.0 fase, samen kijken we weer naar de belangrijkste functies van jouw app en maken weer een plan van aanpak. Zo ontwikkelen wij jouw app door in kleine en betaalbare stappen.

API ontwikkeling

Vaak heeft jouw app een API nodig. Die API haalt bepaalde data op zorgt ervoor dat jouw gebruikers kunnen inloggen. Zie de API als het brein van jouw app, klinkt eigenlijk best gek maar dat is het niet! Het is namelijk het punt waar alle data van jouw app samenkomt, denk aan het inloggen van jouw gebruikers maar ook het aanpassen van hun profiel vindt daar ook plaats. De API handelt namelijk alle verzoeken van de app af. De app verstuurt namelijk continu verzoeken naar de API, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker wil inloggen of zijn of haar profiel pagina gaat aanpassen. Wanneer alles goed gaat tijdens zo'n verzoek kan het soms zijn dat de database ook aangepast wordt. De API muteert soms data en voegt data toe, dit wordt allemaal gedaan in de verbinding die de API heeft met de database. Het is dus echt de brein van jouw app!

Bij het maken van een app, moeten veel aspecten van de kosten worden beschouwd. Een belangrijk punt dat niet mag worden overgeslagen als je de kosten berekent, is de beveiliging van de API. Het maken van een app is een kostbare taak en het is daarom erg van belang om de API te beschermen tegen eventuele security-risico's, beveiligingsbedreigingen of andere cyberaanvallen.

De kosten hiervoor vind je terug in de ontwikkelkosten van jouw app. 

App ontwikkeling en design

Voor jouw gloednieuwe app moet een stralend, maar vooral passend design komen. Ook dit heeft uiteraard invloed op wat een app laten maken je gaat kosten. Na een eerste gesprek, wordt er een ‘skelet’ ontworpen. Wij noemen dat een wireframe. Hiermee brengen wij globaal in kaart wat voor ‘schermen’ jouw mobiele app moet gaan hebben en wat de gebruikersinteractie gaat zijn. Ook maken we altijd een klikbaar prototype van jouw app. Zo krijg je een goed beeld van hoe de app eruit komt te zien!

Database ontwikkeling

Een belangrijk onderdeel van een app kan de database zijn, in de database wordt de data van jouw app opgeslagen, denk hierbij aan gebruikers, data van formulieren en nog veel meer. Het is dus eigenlijk een essentieel onderdeel van jouw app, de database moet ook met zorg gemodelleerd worden zodat deze stabiel en toekomstbestendig is.

Ook komt er een stukje veiligheid bij de database van jouw app moet ook goed beschermd worden tegen aanvallen en lekken die kunnen optreden, dit zijn ook belangrijke dingen om mee te nemen wanneer je nadenkt over de kosten van jouw app.

Onderhoudskosten van jouw app

Wanneer jouw app gelanceerd is, betekent dat niet het einde van de samenwerking. Google en Apple zullen continu met updates komen voor nieuwe features en versies. Deze moeten allemaal bijgehouden worden anders kan het zo zijn dat jouw app niet meer goed zal functioneren! Houd daarom niet alleen rekening met de kosten voor een app ontwikkelen, maar ook met onderhoudskosten van jouw app.

Doorgaans moet je rekening houden met ongeveer 10% - 20% van de aanschafwaarde van jouw app wat je kwijt bent aan onderhoud per jaar. Vervolgens kan onderhoud maandelijks, per kwartaal, per half jaar of paar jaar uitgevoerd worden. Wij kijken altijd eerst naar jouw app wensen en zorgen voor een maatwerk onderhoud plan, daarin komt te staan wanneer we onderhoud doen, wat de kosten gaan zijn en uiteraard de werkzaamheden.

Doorontwikkeling

Wanneer de eerste versie van jouw app is gebouwd, begint een nieuwe fase, namelijk de doorontwikkeling. In deze fase wordt jouw app uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Doorgaans spreek je altijd van te voren met je app bouwer af wat deze fase concreet gaat inhouden en wat voor nieuwe functionaliteiten in jouw app moeten komen. Dit doe je dus na het moment dat de MVP fase is afgelopen.

Je kan het ook vaak zien als een MVP fase 2.0 wederom spreek je af wat de belangrijkste functionaliteiten zijn die gebouwd moeten worden. Bij ons krijg je een plan van aanpak waar alles instaat van kosten, deadline, opleveringen en meer. Na deze fase herhalen we uiteraard het proces opnieuw, elke keer wordt jouw app steeds beter en groter.

Kosten app ontwikkelen: voorbeelden

Er zijn veel apps gebouwd sinds de komst van de Apple AppStore en de Google PlayStore, alleen hebben deze apps allemaal een andere prijs. Dit is afhankelijk van de functionaliteiten, of de app native is en meer

Om jou meer inzicht te geven hebben wij een overzicht gemaakt van prijsklassen van verschillende apps.

Apps vanaf de €10.000 tot en met €20.000

Deze apps zien wij als kleine apps, hiermee bedoelen we dat de functionaliteiten in de kern niet erg complex zijn, denk hierbij aan een app zoals Buienalarm of een kleine simpele die iets kan scannen en daar blijft het bij. Deze apps zijn ook in een kleine tijd te realiseren en vereisen geen flinke investering. Vaak is het design al klaar en hoeft er enkel en alleen ontwikkeld te worden of het design is (nog) niet van belang.

Apps vanaf de €20.000 tot en met €50.000

Dit zijn de apps die wat complexere logica hebben en een uitgebreider design. Vanaf deze fase kan er echt gekeken worden naar het implementeren van complexe logica en meer. Een voorbeeld van een app in deze prijs range is een app zoals de McDonalds app.

Apps van meer dan €50.000

Apps vanaf deze prijsrange hebben vaak complexe bedrijfslogica of veel intergratie die gebouwd moeten worden en getest worden. Deze apps bieden de ruimte om uitgebreid user testing toe te passen en veel meer. Apps waar je hierbij aan moet denken is een app zoals AirBnB. Dit soort apps hebben ook vaak een duidelijk roadmap in waar ze naartoe willen er is dus ook vaak veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden.

Tips om jouw app ontwikkeling goedkoper te maken

Kan ik zelf mijn app goedkoper maken? Ja dat kan zeker! Vaak hebben mensen geen idee wat erbij komt kijken om een app te laten maken en laten dit compleet bij de app ontwikkelaar liggen. Geen probleem op zichzelf, daar zijn de app bouwers voor (wij). Maar natuurlijk helpen we je graag om meer inzicht te geven hoe je jouw app goedkoper kan maken.

Welke technologieën en hardware heeft mijn app nodig?

Moet jouw app werken op iOS en Android? Moet mijn app perse native zijn? Wanneer je zo begint na te denken doe je al het voorwerk van een app ontwikkelaar en dat kan jou al wat kosten besparen. Hieronder een opsomming van bepaalde vragen die jou kunnen helpen met dit voorwerk:

 • Is een database belangrijk voor mijn app? Moeten mensen data kunnen ophalen?
 • Heb ik native hardware nodig van een mobiele telefoon?
 • Moet mijn app ook op tablet werken?
 • Zijn externe koppelingen nodig met systemen van mij of derde partij systemen?

Wat moeten mijn gebruikers kunnen doen?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, wat moeten mijn gebruikers kunnen doen? Denk hierbij in puur en enkel alleen aan de functionaliteiten en niet fancy dingen die geen meerwaarde bieden, denk lekker simpel en globaal. Enkele voorbeelden:

 • Moeten mijn gebruikers inloggen?
 • Moeten mijn gebruikers kunnen betalen? Zo ja wat en welke payment provider?
 • Moet ik zelf content kunnen beheren? Zo ja wat voor content?
 • Moet ik notificaties kunnen sturen? Zo ja welke en wanneer?

Dit zijn enkele voorbeelden van de manier hoe je moet denken, vervolgens stel je al deze wensen op in een requirements document. Dit document is voor ontwikkelaars heel erg belangrijk omdat ze dit gebruiker ter inventarisaties van de app functionaliteiten!

Wat voor nazorg heeft mijn app nodig?

Met nazorg bedoelen we wat er gebeurt na het bouwen van de app, zoals marketing en onderhoud. Als je je dit afvraagt, kun je al verschillende kosten na de oplevering van jouw app, inclusief de app maken kosten, in overweging nemen.

Cross platform apps: wat is het voordeel?

Onze experts ontwikkelen uitsluitend cross platform apps. Wat dat betekent, is dat wij met één codebase tegelijkertijd een app maken voor zowel iOS als voor Android. Hierdoor kost jouw app dus de helft van de prijs! Het mooie hieraan is dat ook de mobiele apps die wij ontwikkelen ook nog native zijn. Dat doen wij omdat wij ontwikkelen in het React Native framework: wij maken apps die de beste gebruikerservaring hebben voor de helft van de prijs.

Dus stel je hebt een offerte aangevraagd bij een app bouwer die geen cross platform apps bouwt, dus enkel en alleen native apps de prijs komt uit op een bedrag van € 100.000 wat eigenlijk niet zo'n gek bedrag is. Kans is groot dat door middel van cross platform app ontwikkeling de prijs van deze app goed voor de helft lager kan! Daarom ontwikkeling wij bijna alleen maar cross platform apps om zo de prijs van jouw app laag te houden, een mooie situatie!

App ontwikkelen kosten: hoeveel kost een app nu echt?

Nu jij een globaal idee hebt van alle kosten, vraag jij jezelf af waar je precies aan moet denken. Ons antwoord: dat hangt af van wat je graag wil! Om jou meer duidelijkheid te geven over wat een app ontwikkelen gaat kosten, hebben wij een kostencalculator gemaakt waar je eenvoudig een prijsindicatie kan krijgen aan de hand van jouw idee! Volg de bovenstaande stappen en je komt vanzelf achter de prijs van jouw app. Zo weet jij precies wat de uitvoering van jouw idee kost! 

* Door contact op te nemen ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy voorwaarden.

Laten we jou verder helpen

Benieuwd hoe wij jouw app idee realiseren? Of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact op en Joey zal jou zo snel mogelijk te woord staan!

Retrii Logo

© 2024 Retrii B.V. Alle rechten voorbehouden.