Heb je een software idee?
Maak gebruik van onze kostencalculator en kom binnen één dag achter de prijs van jouw systeem.
Ontvang direct een prijscalculatieDe betekenis van MVP is Minimum Viable Product ( afkorting MVP ), oftewel het is de kleinste werkbare versie van een digitaal product, denk hierbij aan een webapplicatie, mobiele app of iets anders. Deze kleine eerste versie biedt al de waardepropositie richting jouw klanten en gebruikers. In deze blog beantwoorden we de vraag " wat is een MVP en wat kan je ermee in 2024?".
De term MVP (Minimum Viable Product) komt uit de Lean Startup-methodologie, geïntroduceerd door Eric Ries in zijn boek The Lean Startup (2011). Het doel van MVP is om de risico's van productontwikkeling te minimaliseren en sneller in te spelen op de markt. Het verschil met een traditioneel product of een prototype is dat een MVP niet alleen getest wordt op haalbaarheid, maar ook direct waarde biedt aan gebruikers. Door een minimale, werkbare versie te lanceren, kunnen bedrijven snel feedback verzamelen, wat tijd en kosten bespaart doordat alleen de essentiële functies worden ontwikkeld.
Een MVP is de eerste functionele versie van een software product te realiseren en dan zo klein mogelijk, het is de bedoeling dat de MVP snel in gebruik genomen kan worden zodat feedback verzameld kan worden of snel omzet gegenereerd kan worden. Wanneer een MVP gelanceerd is worden veel nieuwe dingen duidelijk deze kunnen vervolgens toegepast worden om het product nog beter te kunnen maken.
De bedoeling is dus het er zo min mogelijk tijd in het ontwikkelen gaat zitten, enkel en alleen worden de belangrijkste functionaliteiten ontwikkeld zodat het product snel in gebruik genomen kan worden. Daarnaast is elke MVP anders het kan zo zijn dat bij jouw MVP idee de ontwikkeltijd wat langer kan duren of iets korter zal zijn. Elke MVP heeft de volgende kenmerken:
Voorbeeld van een MVP app
Een MVP kan verschillende doelen hebben, het doel is afhankelijk van jouw bedrijf en/of idee. In de kern gaat het voornamelijke om snel een eerste bruikbare versie te hebben van een idee. Vanuit dit idee kan er feedback verzameld worden of omzet gegenereerd worden, vanuit deze versie wordt eigenlijk altijd doorontwikkeld aan de hand nieuwe wensen of eisen.
Een MVP is dé manier om geld te besparen wanneer je software laat ontwikkelen, de MVP benadering is focust zich alleen op de belangrijkste functionaliteiten, dit zorgt ervoor dat kosten een stuk lager zijn omdat de ontwikkeling minder lang duurt.
De kracht van een MVP is dat het je snel in staat brengt om een eerste versie onder je gebruikers te krijgen. Zo kunnen jouw gebruikers snel kennis maken met jouw product en snel feedback geven, zo kunnen aannames getest worden en nieuwe inzichten verkregen worden. Deze nieuwe punten kunnen ook gemakkelijk iteratief verwerkt worden in de nieuwe versie van jouw MVP.
Wanneer jouw bedrijf een probleem heeft met interne processen of wanneer je een dienstverlening wil digitaliseren is een MVP laten maken een slimme zet, jouw probleem zal snel opgelost worden en vervolgens kan je het product verder laten ontwikkelen met nieuwe features.
Het kan voorkomen dat je jouw idee zo snel mogelijk op de markt wil krijgen, wellicht om aannames te testen en te valideren of om juist snel met de trend mee te gaan. Een voorbeeld hiervan is de AI-trend en gerelateerde applicaties. Deze systemen zijn in het begin klein gelanceerd om met de trend mee te gaan, vervolgens worden ze op iteratieve wijze uitgebreid op basis van verkregen feedback en nieuwe wensen.
Vaak heb je een idee voor een software product maar niet altijd het volledige kapitaal om het in zijn geheel te laten ontwikkelen. Dan is het kiezen voor een MVP een slimme route omdat op deze manier de eerste kleine versie tot leven kan komen, dat vervolgens gebruikt kan worden om te laten zien dat het idee werkt. Bekende bedrijven zoals Airbnb hebben voor deze route gekozen om zo geld te kunnen ophalen.
Het ontwikkelen van een MVP kent verschillende stappen, net zoals elk ander maatwerk software project dient eerst duidelijk te zijn wat het idee precies is en wat de verwachtingen zijn. Zo wordt afgestemd wat de roadmap is en wat de eerste fase softwarematig mogelijk is maar ook conceptueel. Wanneer dat duidelijk is kan de ontwikkeling beginnen.
Tijdens de discovery fase wordt jouw idee zorgvuldig besproken, jouw gekozen ontwikkelaar probeert te begrijpen wat jouw product visie is en zal identificeren wat de minimale versie moet gaan zijn ( minimum viable product). Wanneer duidelijk is wat de MVP precies gaat zijn wordt er een plan van aanpak gemaakt, hierin staat duidelijk uitgelegd hoe lang de ontwikkeling gaat duren, wat de milestones zijn en de uiteindelijke kosten voor het laten ontwikkelen van jouw MVP.
Tijdens de ontwikkelfase komt jouw MVP tot leven, er zal een maatwerk design gemaakt worden, de code zal geschreven worden en de severs worden opgezet. Vaak wordt deze software ook iteratief opgeleverd oftewel in sprints op deze manier ben je nauw betrokken bij het ontwikkelproces en kan je vroegtijdig vanuit jouw kant feedback geven. Dit is van belang omdat jij als opdrachtgever dan naar jouw mogelijk gebruikers of investeerders de voortgang kan communiceren.
Jouw MVP staat niet stil wanneer het gelanceerd is heb je vast een lijst aan features die je nog ontwikkeld wilt hebben. Of je krijgt een heleboel feedback en nieuwe inzichten. Een goede softwareleverancier helpt je bij het monitoren van deze feedback zodat dit zo efficient mogelijk meegenomen kan worden naar de volgende ontwikkelfase.
* Door contact op te nemen ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy voorwaarden.
Benieuwd hoe wij jouw app idee realiseren? Of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact op en Joey zal jou zo snel mogelijk te woord staan!