wat is een webapplicatie - voorbeeld foto

Wat is een webapplicatie en wat kan je ermee?

Wat is een webapp en wat kan ik ermee? Terechte vragen die je kan stellen omdat digitalisering niet meer weg te denken is in het gewone (bedrijfs)leven. We zien het allemaal voorbijkomen, jouw concurrenten digitaliseren hun diensten of lanceren een nieuw digitaal product wat je kan gebruiken in een browser. Maar het is toch een website? Dat zou je inderdaad kunnen denken, maar toch is het vaak niet zo. In dit artikel kom je achter de vraag "wat is een webapplicatie en wat kan je ermee?"

Joey Deckers

Joey Deckers

Hoe werkt een webapplicatie?

Een web applicatie is een applicatie(software) die te benaderen is door middel van een internetverbinding oftewel in jouw eigen webbrowser. De webbrowser stuurt een verzoek naar de server die vervolgens een interactieve maar dynamische webpagina laat zien. Het verschil tussen een webapplicatie en een normale website is dat een webapplicatie vele malen interactiever is dan een website, je kan bijvoorbeeld inloggen en andere informatie aanpassen en tonen. Ook is een webapplicatie vele malen sneller en interactiever dan een normale website.

Wanneer een pagina van een webapp wordt ingeladen kan deze verzoeken versturen naar verschillende databronnen (API's), zo kan het een verzoek sturen om te kunnen inloggen, maar ook facturen op te halen van een gebruiker of andere data. Het versturen van zo'n soort verzoek gaat via een HTTP call, eigenlijk eenzelfde soort verzoek wanneer je naar een website gaat. Een webapplicatie doet dit verzoek dus op de achtergrond waardoor het lijkt alsof je een lokale applicatie op je computer hebt.

Naast het ophalen van informatie en het aanpassen daarvan toont een webapp ook alle informatie in de vorm van tabellen of iets anders. Het mooie van een webapplicatie is dat het ook bepaalde data kan verbergen op basis van de gebruiker die is ingelogd, je kan dus makkelijk rechten geven aan verschillende gebruikers, iets wat op een statische website niet kan.

Een webapplicatie is dus een systeem dat in de webbrowser draait en daar toegankelijk is, ook is het een systeem om verschillende data in te zien maar ook om aan te passen.

De voordelen van een webapp

wat is een webapplicatie

Een goede webapp brengt veel voordelen met zich mee, het grootste voordeel van een webapp is dat het altijd te bereiken is in de browser, in tegenstelling tot mobiele apps en andere desktop applicaties zijn webapps gemakkelijk te bereiken door middel van een url in jouw eigen webbrowser. Stel je dus voor dat je een webapp laat maken door een bedrijf, de eerste versie is een succes maar je verkrijgt feedback van jouw gebruikers, je wil marktleider blijven en je wil voorlopen op je concurrentie. Na een brainstormsessie heb je nieuwe features die je zo snel mogelijk in gebruik wil hebben voor jouw eindgebruikers. Omdat een webapplicatie te bereiken is via een url zullen jouw gebruikers meteen toegang hebben tot deze nieuwe features inplaats van een download via een AppStore. Dankzij een webapp kan jij snel schakelen als het gaat om nieuwe features en meer.

Waar dient een web applicatie voor?

Een webapplicatie kan verschillende doeleinden hebben, zo kan je het inzetten als programma om jouw bedrijf verder te automatiseren of om bepaalde diensten te digitaliseren. Webapplicaties zijn intern of extern in te zetten voor jouw organisatie.

 • Digitaliseren van bestaande diensten - Webapps kunnen jouw bestaande diensten digitaliseren.
 • Besparen van kosten door automatisering - Een webapp kan bepaalde bedrijfsprocessen koppelen of compleet automatiseren. hierdoor kan jij meer omzet gaan generen door het elimineren van kosten.
 • SaaS oplossing - Dankzij een webapp kan je jouw idee voor een online platform realiseren.
 • En nog veel meer - De toepassingen van een webapp zijn eindeloos.

Hoe maak je een webapplicatie?

Een webapplicatie kan je tegenwoordig met verschillende tools en frameworks maken. Als eerste heb je een frontend framework nodig zoals React, NextJS of VueJS. Met deze tools kan je de voorkant van jouw webapp maken, denk hierbij aan de interface waar jouw gebruikers zich kunnen aanmelden, inloggen en het ophalen van allerlei andere informatie. De voorkant van een webapp wordt vaak gemaakt door een frontend developer.

De achterkant oftewel de backend dient als het ware als het brein van een webapplicatie, hier komen alle verzoeken binnen van de frontend. De backend handelt alle verzoeken af en verstuurd vervolgens de data terug. Een backend (API) kan je ontwikkelen met een framework zoals Laravel of NestJS die vervolgens met een database communiceert. Een backend wordt altijd gemaakt door een backend developer of een fullstack developer.

Het verschil tussen een mobiele app een web app en website

wat is een webapplicatie

Nu het duidelijk is wat een webapplicatie is, is het ook belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een mobiele app en een website. Het verschil met een mobiele app is vrij duidelijk, een webapp draait enkel en alleen in de browser en daardoor is een download naar een mobiele telefoon niet nodig.

Het verschil tussen een webapplicatie en een mobiele app is wat moeilijker om te identificeren, maar het is te herkennen aan de volgende punten:

 • Het tonen en aanpassen van veel informatie

 • Het kunnen beheren en inzien van complexe processen

 • Het beheren van gebruikersrechten

 • Het tweezijdige communiceren met verschillende API's

 • Bijna geen statische content

Voorbeelden van bekende webapplicaties

Een bekend voorbeeld van een webapplicatie is natuurlijk Facebook of de Instagram webapp, dit zijn echter globale voorbeelden. Hieronder heb je een lijst van andere voorbeelden:

 • Een klantenportaal voor jouw bedrijf
 • Digitaliseren van jouw administratie
 • LinkedIn
 • Gmail webapplicatie
 • Een custom platform

Op zoek naar een betrouwbare partner voor het laten maken van een webapplicatie?

Wat is een webapp Wij maken al jarenlang maatwerk webapplicaties en mobiele apps, van het optimaliseren of automatiseren van bedrijfsprocessen, wij zijn jouw partner. Ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor het laten maken van een webapp of wil je jouw webapp idee bespreken? Maak hieronder gebruik van het contactformulier, bij ons is de kennismaking altijd vrijblijvend.

* Door contact op te nemen ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy voorwaarden.

Laten we jou verder helpen

Benieuwd hoe wij jouw app idee realiseren? Of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact op en Joey zal jou zo snel mogelijk te woord staan!

Retrii Logo

© 2024 Retrii B.V. Alle rechten voorbehouden.