Wat kost een webapplicatie

Wat kost een webapplicatie?

Je hebt verschillende bedrijfsprocessen en je bent aan het groeien, vaak ben je nu aan het denken hoe je jouw interne processen kan stroomlijnen en wat voor rol automatisering in jouw bedrijf kan hebben zodat je meer tijd bespaard. Nu zal je vast erachter komen dat je maatwerk software nodig hebt die dit kan bewerkstelligen, zo kan je bijvoorbeeld een systeem nodig hebben dat intern kan communiceren tussen verschillende systemen of andere leveranciers. Dit is het moment dat een webapplicatie jouw bedrijf kan helpen, door middel van een webapplicatie kan je gemakkelijk maatwerk functionaliteiten bouwen die perfect aansluiten bij jouw bedrijf. Dit zorgt voor groei, kostenbesparing en een fijnere manier van werken.

Een webapplicatie is wel een stuk anders dan een website, een webapplicatie heeft veel meer interactiviteit en het kan data aanpassen en ophalen. Ook is het niet statisch wat een website wel is, daarnaast heeft het ook veel functionaliteiten die vaak communiceren met een API, het is dus een heel erg snel en dynamisch systeem, iets wat een website niet is. Een webapplicatie is dus geen website.

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat kost een webapplicatie? In dit artikel zoomen we in op alle kostenposten voor het ontwikkelen van webapplicaties en wat jij precies kan verwachten.

Joey Deckers

Joey Deckers

De kosten van een webapplicatie

De kosten van een webapplicatie zijn als eerste helemaal afhankelijk van hetgeen wat jij wil, jouw bedrijf en haar processen zijn 100% uniek, om tot een concrete prijs te komen voor jouw applicatie, is er altijd een vrijblijvende kennismaking nodig. Tijdens deze kennismaking bespreken we jouw idee, doelstellingen en wat jouw probleem precies inhoudt.

Hieronder vind je alle kostenposten van het laten maken van een webapplicatie.

Planning en onderzoek

Anders dan bij een maatwerk website weet je vaak niet wat er allemaal bij komt kijken wanneer je een webapplicatie laat maken. Daarom is een discovery fase erg belangrijk, in deze fase bespreken we jouw idee en komen we achter de mogelijkheden en wat jouw probleem en eisen precies zijn. We kijken samen naar de beste oplossing en op basis hiervan kunnen wij een plan van aanpak samen stellen waarin de prijs staat voor jouw oplossing.

Design fase

Tijdens de design fase wordt jouw applicatie vormgegeven, UI/UX experts gaan aan de slag om jouw applicatie tot leven te brengen. Belangrijk is dat jouw applicatie eenvoudig in gebruik wordt, tijdens deze fase gaat het design dus ook getest worden om te kijken of het daadwerkelijk fijn in gebruik is. Onze designers zorgen altijd voor een design dat op maat is en eenvoudig in gebruik is en maken zorgvuldig elke pagina.

Ondertussen gaan ontwikkelaars aan de slag om in de basis de architectuur uit te denken, denk hierbij aan het ontwikkelen van de database structuur maar ook de online infrastructuur, zo kunnen de ontwikkelaars na de design fase meteen aan de slag met de ontwikkeling van het project.

Ontwikkelfase

Nadat de design fase is afgerond begint de ontwikkeling, functionaliteiten worden gerealiseerd en de schermen worden vertaald naar code. Deze fase duurt altijd het langst en hier zitten ook de meeste kosten in, ga zeker vanuit van 80% van de kosten. Ook wordt tijdens deze fase de online cloud omgeving ingericht.

Naast het ontwikkelen wordt deze fase ook gebruikt voor het testen van de code, een stukje quality assurance is erg van belang om stabiele webapplicaties te laten maken.

Onderhoud

Na oplevering is het van belang dat deze goed blijft presteren, daarom is op zijn minst elk half jaar onderhoud nodig, doorgaans zijn de kosten voor kwalitatief goed onderhoud tussen de 10% - 20% van de aanschafprijs van jouw applicatie.

Wat kost een webapplicatie

Doorontwikkeling (optioneel)

Indien nodig kan jouw webapplicatie ook doorontwikkeld worden, wat we hiermee bedoelen is dat er nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd aan jouw systeem. Zo kan het zijn dat je na een tijd tot nieuwe inzichten bent gekomen die jouw bedrijf nog beter kunnen worden. In tegenstelling tot onderhoud is dit een optie.

Hosting

De hosting kosten van jouw applicatie zijn afhankelijk van de functionaliteiten en het aantal gebruikers, soms heb je een flinke cloud infrastructuur nodig voor grote applicaties, onze experts kunnen jouw hierin adviseren.

Mocht het een middel of kleine applicatie zijn kost maandelijkse hosting bij ons 110 euro ex btw.

De uurtarieven in Nederland voor webapplicatie ontwikkeling

Nederlandse software bedrijven hanteren verschillende uurtarrieven voor een maatwerk webapplicatie bouwen, je kan het onderverdelen in drie prijs klassen:

  • Goedkoop: € 65 per uur
  • Gemiddeld: € 90 per uur
  • Hoog: € 120 per uur

Webapplicatie laten maken kosten: wat kost het nu echt?

Nu dat je een idee hebt van alle kostenposten van een webapplicatie laten maken kunnen we nu uitzoomen en een globale indicatie geven van de kosten per onderdeel.

  1. Planning en onderzoek fase: doorgaans tussen de €2500 - € 5000
  2. Design fase: doorgaans vanaf € 5000
  3. Ontwikkelfase: doorgaans vanaf € 15.000
  4. Onderhoud: 10% - 20% per jaar van de aanschafprijs
  5. Hosting: vanaf € 110 per maand

Neem deze globale indicatie met een korreltje zout, het uiteindelijk bedrag van webapplicaties is afhankelijk van jouw wensen en waar jij de prioriteit aangeeft. Je hebt dus voor een groot deel zelf de kosten en het budget in handen!

Webapplicatie laten maken kosten

Om je verder op weg te helpen hebben wij een kostencalculator ontwikkeld waar je gemakkelijk de prijs van jouw maatwerk webapplicatie kan berekenen. De kostencalculator geeft je een ruime indicatie in wat de kosten van jouw webapplicatie zijn, om tot een goede inschatting te komen kan je altijd contact opnemen met een consultant. Klik hier voor de kostencalculator en ontvang jouw prijscalculatie.

Wanneer heb ik mijn webapplicatie terugverdiend?

Webapplicatie laten maken kosten

Een belangrijke vraag is vaak: wanneer heb ik mijn webapplicatie terugverdiend? Dit is afhankelijk van wat de webapplicatie gaat verbeteren en gaat automatiseren. Als het bepaalde handmatige processen gaat automatiseren die je per uur een x aantal bedrag kost kan je al snel berekenen wat een webapplicatie je kan gaan besparen.

De insteek is echter wel dat een webapplicatie zorgt voor meer omzet en op zijn minst ervoor zorgt dat jouw bedrijf in de praktijk beter gaat presteren.

Samenvattend

Als eerste is het moeilijk om meteen te voorspellen wat een webapplicatie kan kosten, het is een webapplicatie maken is een maatwerk project. Zoals boven beschreven zijn de kosten doorgaans verdeeld onder vijf kostenposten: discovery fase, design fase, ontwikkelfase, onderhoud en hosting.

Gemiddeld gezien kost een webapplicatie tussen de € 20.000 - € 50.000, om tot een echte prijs te komen is een vrijblijvende kennismaking vereist.

Wanneer je overweegt een webapplicatie te laten maken, kijk dan naar onze cases.

Opzoek naar een betrouwbare partner voor webapplicaties?

Wanneer je op zoek bent naar meer groei door middel van slimme software ben je bij ons aan het juiste adres, wij helpen bedrijven al jarenlang door het ontwikkelen van maatwerk software en webapplicaties. Neem vrijblijvend contact met het formulier hieronder en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

* Door contact op te nemen ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy voorwaarden.

Laten we jou verder helpen

Benieuwd hoe wij jouw app idee realiseren? Of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact op en Joey zal jou zo snel mogelijk te woord staan!

Retrii Logo

© 2024 Retrii B.V. Alle rechten voorbehouden.